Inspiration til partnere
Materialer til partnere
Hvad kan jeg gøre?
Forældre
Viden
Undervisningsmateriale
Om Røgfri Fremtid
Bliv partner
  1. Forside
  2. Viden

Viden om røg og nikotin

Rygning er den største årsag til kræft i Danmark, og hvert år mister ca. 16.000 danskere livet på grund af rygning. Nikotin er yderst afhængighedsskabende og er også skadeligt for helbredet - særligt for unge.

Hvad gør nikotin ved kroppen?

Når man bruger produkter med nikotin påvirkes den kemisk balance i hjernen, og det kan give en følelse af velbehag. Men nikotin er skadeligt og stærkt afhængighedsskabende og bliver hurtigt en forudsætning for at opnå det velvære, man før kunne opnå uden nikotin. Afhængigheden forstærkes hver gang, man bruger produkterne, og for de fleste bliver det meget svært at slippe dem igen.

De seneste år er der kommet en række nye nikotinprodukter på markedet. Det gælder blandt andet nikotinposer, som også kaldes snus og e-cigaretter, som også kaldes vapes. De mest anvendte produkter blandt unge er cigaretter, snus og vapes. 

Som ung er man særligt sårbar overfor nikotin, fordi hjernen er under udvikling. Jo tidligere man begynder at bruge nikotin, jo sværere er det at holde op. Forskning peger derudover på, at nikotin kan:

  • Øge børn og unges risiko for dårligt mentalt helbred
  • Påvirke indlæring og koncentrationsevne negativt
  • Øge børn og unges risiko for at eksperimentere med andre rusmidler f.eks. cigaretter, hash og alkohol
  • Skade fertilitet, graviditet og foster

Hvorfor bruger unge røg- og nikotinprodukter?

Børn og unge spejler sig i de mennesker, den kultur og de normer, de møder i deres hverdag - det gælder også rygning og nikotinprodukter. Når børn ser voksne ryge, vape eller tage snus, får de et indtryk af, at det er en normal del af voksenlivet.

Rygning eller nikotinforbrug blandt familiemedlemmer og venner kan være afgørende for, om børn og unge selv begynder.

Men påvirkningen kan også komme fra influencere, musikere, skuespillere eller fra voksne rollemodeller, som de unge møder i deres hverdag ‒ fx lærere, pædagoger eller trænere, der ryger, vaper eller tager snus.

Regler og rammer har også stor betydning for, om unge begynder at ryge. Pris, markedsføring, tilgængelighed og røgfri miljøer spiller derfor også en rolle.

Fakta om nikotinprodukter

Cigaretter er den største årsag til kræft, og indeholder ca. 70 kræftfremkaldende stoffer. Rygning er årsag til lungekræft og mindst 15 andre kræftformer. Rygning øger også risikoen for en række andre sygdomme f.eks. blodpropper, hjerneblødning, type 2-diabetes, KOL, lungebetændelse og astma. Hvert år mister ca. 16.000 danskere livet pga. rygning.

Cigaretter er stadig det mest udbredte produkt blandt unge, selvom brugen generelt er faldende. En cigaret består af fintskåret tobak, som er rullet i papir samt ofte et filter. 

Nikotinposer, tyggetobak og svensk snus bliver kaldet snus i daglig tale herhjemme. Der er ingen øvre grænse for hvor meget nikotin, snus må indeholde. Derfor er der særlig risiko for, at snus kan give nikotinforgifting - både hos mennesker og dyr. Men der er lovgivning på vej. Der er endnu ikke evidens for, at snus giver kræft, men produkterne er stadig yderst sundhedsskadelige på mange andre parametre.

Vapes er en e-cigaret, der ikke indeholder tobak, men afbrænder andre kemikalier og nikotin, der gør forbrugeren afhængig. I Danmark er det ikke tilladt at sælge e-cigaretter med smag. Unge køber e-cigaretter med smag ulovligt. Når unge vaper, er der markant større risiko for, at de begynder at ryge cigaretter. Produkterne er for nye til, at man kan sige noget om, hvor sundhedsskadelige, de er. Men man ved, at de indeholder kræftfremkaldende stoffer og mange andre usunde stoffer.

Rapporter

Danskernes holdning til røgfri udearealer

I denne minianalyse præsenteres tal for befolkningens holdning til røgfri udearealer. 
Resultaterne stammer fra undersøgelsen ’Danskernes holdning til tobak 2024’

Læs minianalysen her

1/6

Unges opfattelse af markedsføring på tobaksprodukter

For at få indblik i unges opfattelse af den nuværende markedsføring på cigaret- og cigarillospakker, har Røgfri Fremtid gennemført en række fokusgruppeinterviews med unge i alderen 16-24 år.

Se rapporten

2/6

Unges holdninger og erfaringer med rygestop

For at få indblik i unges holdninger og erfaringer med rygestop, har Røgfri Fremtid gennemført kvalitative fokusgruppeinterviews med 31 unge i alderen 18-29 år.

Se hele rapporten
Se pixi-udgave af rapporten

3/6

Unge og nikotin

Omkring hver tredje mellem 15 og 29 år bruger et nikotinprodukt enten hver dag eller lejlighedsvist. Undersøgelsen giver indblik i hvilken rolle nikotinprodukter spiller i de unges hverdag og hvilke faktorer, der har betydning for deres brug af nikotinprodukter.

Se rapporten

4/6

Fem centrale anbefalinger til en røgfri fremtid

Røgfri Fremtid har i samarbejde med WHO Europe lanceret en analyse af dansk tobaksforebyggelse og fem centrale anbefalinger til, hvordan Danmark kan komme nærmere målet om en røgfri fremtid.

Se rapporten

5/6

'Jeg betragter ikke mig selv som ryger, selv om jeg jo er det'

Unge i starten af 20’erne bruger cigaretter til at skabe identitet, finde fællesskab og håndtere en livsperiode med mange valg og usikkerhed. Det viser rapport om unges rygevaner fra Kræftens Bekæmpelse.

Se rapporten

6/6

Webinarer

Webinar om undervisningsforløb til udskolingen

Hør mere om vores nye undervisningsforløb til grundskolens 7.-9. klasse: 'Om røg og nikotin' og 'Om alkohol'. Du kan læse mere på vores fælles kampagneside her. 

1/6

Webinar om projektet Ung og nikotinfri

Hør om vores igangværende projekt Ung og nikotinfri. Du kan downloade forundersøgelsen om børn og unges forhold til nikotinprodukter her

2/6

Webinar om Nico & Tine

Hør om de faglige og praktiske overvejelser bag vores miniserie om afhængighed Nico & Tine, samt kampagnepakken til partnere. Se hele miniserien her

3/6

Webinar om unge og stop

Hør om rapporten "Det er ikke altid, man quitter på en for-altid-måde", og få indblik i 18-29 åriges holdninger og erfaringer med rygestop. Rapporten kan downloades her.

4/6

Webinar om røgfri arbejdstid

Hør forskellige arbejdspladser dele deres erfaringer med røgfri arbejdstid. Du kan læse mere om røgfri arbejdstid her.

5/6

Webinar om røg- og nikotinfri initiativer i fitnesscentre

Hør om Dansk Fitness og Helseorganisations arbejde for at skabe flere røg- og nikotinfri fitnesscentre. Du kan også donloade vores insoirationskatalog her.

6/6

Vil du stoppe med at ryge eller blive fri for nikotin?

Stoplinien - ring på 80 31 31 31 og få gratis rådgivning
Kvit - en app, hvor du kan følge dit ryge- eller nikotinstop, og hvor mange penge du sparer. Du bliver en del af et forum med andre, der også er gennem et rygestop og får gode råd til, hvordan du holder fast.
Kommunen - mange kommuner tilbyder gratis rygestopforløb. Kontakt din kommune for at finde ud af, hvilke tilbud de har.

  • Er det dig eller tobaksindustrien, der snakker?
  • Inspiration til partnere
  • Bliv partner
  • Materialer til partnere

Røgfri Fremtid

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Strandboulevarden 49 2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
kontakt@roegfrifremtid.dk
CVR: 55629013

Røgfri Fremtids vision

Røgfri Fremtid arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030 og at kun 5 pct. af de voksne gør det. Flere hundrede skoler, organisationer, virksomheder og institutioner er allerede en del af Røgfri Fremtid.

Om Røgfri Fremtid