Senfølger efter børnekræft - et vigtigt fokus i skolen
Mange børn, der har haft kræft, oplever at få senfølger efter deres behandling. Nogle senfølger kan ses, andre er mere usynlige. Det kan være en hjælp for barnet, at omgivelserne kender til og forstår barnets senfølger. Her på siden er der videoer til både skoleprofessionelle og skolens forskellige klassetrin om senfølger efter børnekræft.
Støt barnet med senfølger
Det er vigtigt, at I som skole har viden om senfølger, så I kan støtte de berørte børn på jeres skole bedst muligt.
Senfølger kan både være fysiske, mentale og sociale, og det er meget forskelligt, hvilke senfølger børn kan have efter et kræftforløb.
Samarbejd med familien og barnet for at blive klogere på, hvad der kan være på spil for netop det barn, der går på jeres skole, og hvilke behov det kan give i skolesammenhæng. På den måde har I de bedste forudsætninger for at støtte barnet i at trives bedst muligt fagligt og socialt.
Husk også de børn, der har haft syge søskende
Selvom senfølger oftest bliver brugt som begreb i forbindelse med det barn, der har kræft, så kan det også være et relevant begreb for børn, der har haft syge søskende.
Det er ikke ualmindeligt, at børn, der har haft kræftsyge søskende, reagerer efter behandlingen er afsluttet. Det kan for eksempel være fordi, at der nu er bedre plads til deres reaktioner på det, familien har været igennem.
Læs mere: Senfølger efter børnekræft (e-bog)
Video til skoleprofessionelle:
Kræftfri, men ikke rask
I videoen kan du høre Line Thoft Carlsen fra Kræftens Bekæmpelse fortælle om, hvad senfølger er, hvordan senfølger kan påvirke hele familien og også have betydning for børnenes skoleliv.
Videoer til alle klassetrin:
Hjælp klassekammeraterne med at forstå
Klassekammerater kan have svært ved at forstå, at livet ikke nødvendigvis er gået tilbage til, hvordan det var før, deres klassekammerat fik kræft, eller som før deres klassekammerats søskende blev syg.
Det kan derfor være en hjælp at tale med klassen om senfølger.
Herunder kan I finde videoer om senfølger tilpasset indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Videoerne er tænkt som en samtalestarter i klassen.
Husk altid at afstemme med barnet i din klasse og familien først.
Til indskolingen
Lægen Mogens hjælper med at forklare, hvad senfølger er for noget. For selvom både Astrid, Bertram og Alex er blevet kræftfrie, så har kræften og behandlingen sat sine spor.
Til mellemtrinnet
Carl fortæller om senfølger. Emma, Yasmin og Carl er blevet kræftfrie, men de oplever forskellige senfølger efter behandlingen. Nogle er synlige, mens andre er sværere at få øje på.
Til udskolingen
"Senfølger er, som det ligger i ordet, det, der følger senere" fortæller Marie Stein fra Kræftens Bekæmpelse. Se filmen og få eksempler på nogle af de senfølger, som unge kan opleve efter et kræftforløb.